Demokritovo lego

    Lego kocky môžu mať rôzne tvary, dĺžky, šírky, farby, ale najdôležitejšie je to, že nám pomáhajú rozvíjať predstavivosť. 

    Na Medzinárodný deň detí (1.6.2022) sme mali na hodine literatúry aktivitu s legom, ktoré malo predstavovať atómy. Prvý človek, ktorý vymyslel teóriu o atómoch, bol sám Demokritos. Demokritos bol grécky filozof, ktorý pochádzal z prístavného mesta Abdéra na severe Egejského mora, kde žil od roku 460 do roku 370 pred Kristom. Demokritos si myslel, že atómy tvoria všetky látky v našej dimenzii a že sú predovšetkým nedeliteľné. Jeho teória znela nasledovne: „Jestvujú len atómy a prázdno, v ktorom sa atómy pohybujú.“ 

    Také isté sú aj kocky lega. Môžeme z nich vytvoriť všetko, čo si len naša fantázia vymyslí. Okrem toho môžeme lego považovať za večné. Lego Group založil v roku 1932 dánsky tesár Ole Kirk Christiansen, ktorý spočiatku vyrábal len drevené hračky. Názov "Lego" je odvodený z dánskych slov "leg godt," čo v preklade znamená "hraj sa dobre". Koncom 40. rokov 20. storočia začal pán Christiansen vyrábať plastové hračky a tiež prvé verzie lego kociek. 

„Demokritos, leg godt!“

Lea Šutková (8.A)

 








Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máme víťazov čitateľskej výzvy!